בפסק דין ברדיגו נפתח פתח לערוך עיסקאות במניות מבלי שהן ינגדו את סעיף 8
ל- חוק הירושה , ומבלי שיחשבו כנכסי עיזבון.
3 אנשים שותפים בחברה כל אחד מחזיק ב- 1/3 מהמניות החברה. זו חברה גדולה ובעלת רכוש ויש בה שני סוגי מניות, מניות שליטה (סוג א') ומניות רכוש (סוג ב'). ברור לכולנו שגם א' וגם ב' שוות כסף. ביום שאחד ממחזיקי המניות מת המניות עוברות לעיזבונו ואז או שהיורשים ייקחו את מקומו או שימכרו את המניות. קביעת סעיף בתקנון שעם פטירה אחד ממחזיקי המניות מניותיו פוקעות, עלולה להוות הסכם בירושה עתידית, שכן בפועל בעלי המניות האחרים הופכים להיות בעלי כל המניות בחברה, אולם בית המשפט קבע כי מדובר במהלך תקין.
ד"נ 39/80 ברדיגו נ' ד.ג.ר טקסטיל
עובדות המקרה: חברה פרטית אשר נוסדה על ידי מספר משפחות שעסקו בייצור ובשיווק טקסטיל. בחברה שני סוגי מניות מונפקות: מניות מסוג א', המקנות זכות הצבעה של קול אחד בגין כל מניה ומניות מסוג ב', המקנות זכות לדיוידנד ללא זכות הצבעה אלא מטילה חובה להלוות או להשקיע בחברה כפי שיקבע. למנוח היו 7 מניות מסוג א' והוא למעשה ניהל את החברה בשל האמון האישי הרב שרחשו לו כל המשפחות. על רקע מחלתו של המנוח התקבלה החלטה בדבר הוספת תקנה 35א' לתקנות החברה שהמנוח לקח חלק בהתקנתה ואף ביקש מאשתו ובתו לחתום על ההחלטה בדבר השינוי.
נאמר כי במקרה של מוות של בעל מניות מסוג א' לא ניתן להעבירן ליורשים או לכל אדם אחר. המערערות הן אשתו של המנוח וביתו אשר טענו בין היתר שתוקפה של תקנה זו בטל עקב היותו הסכם אסור על פי סע' 8(א) לחוק הירושה. בערעור נדחתה טענתן ומכן הבקשה לדיון הנוסף.
השופט ברק:
השופט חשין:
המחוקק מבחין היטב בין ירושה לעיזבון הירושה היא הזכות אשר מכוחה עובר במות המוריש העיזבון לידי יורשיו. סעיף 8(א) אינו עוסק בעסקאות בעיזבון אלא בעסקאות ירושה . מה שאסור במסגרת הסעיף אינו נוגע לעיזבונו של המוריש בעודו חי, ובוודאי לא הסכם בדבר נכס מסוים מנכסי עזבונו. מניות מסוג א' אינן נכללות מעצם טיבן בעיזבונו של המנוח, היינו אם הן עוברות מן העולם אין הן יכולות להיות נושא לבעלות אחרי מות המחזיק בהן, לא של היורשים ולא של כל אדם אחר.
מניות – צוואה
מעדיפים להשאיר פרטים טלפונית? 03-6708888
התחייבות לדיסקרטיות מוחלטת