הרשמים לענייני ירושה ולשכותיהם הנם יחידות באגף האפוטרופוס הכללי המנוהלות בכל אחד ממחוזות האגף.
לשכות הרשם לענייני ירושה, החלו בפעילותן עם תיקון חוק הירושה תשכ"ה-1965 והקמת מוסדזה בתאריך 1/9/1998. מאז, מוגשות אליהן כל הבקשות לצו ירושה, צו קיום צוואה, פרט לאלה המוגשות לבתי הדין הדתיים.
במקרים מסויימים, כקביעת החוק, יסתיים ההליך במתן צו ירושה או צו קיום צוואה על ידי הרשם לענייני ירושה. במקרים אחרים, מועברת הבקשה, לאחר השלמת פעולות מקדמיות, להחלטת בית המשפט לענייני משפחה.
עובדי לשכות הרשםלענייני ירושה בודקים, בין היתר, אם קיים תיק קודם בעניינו של המנוח, אם הפקיד צוואה, ודואגים לפרסם בציבור הודעה על הגשת הבקשה. כל ההתנגדויות לבקשות לצווי ירושה או צווי קיום צוואה, מוגשות אף הן ללשכות הרשמים לענייני ירושה (לאחר שהתיק הועבר לבית המשפט, התנגדויות תוגשנה אליו).
כל המידע בלשכות הרשם לענייני ירושה מצוי במאגר ממוחשב ומקושר בין כל המחוזות.
צו הירושה, הניתן על ידי הרשמים לענייני ירושה, מצוי במאגר הממוחשב בלשכות וניתן לקבלו בכל עת.
הרשם לענייני ירושה מוסמך לעשות צוואות. מצווה יכול, אף שאינו חייב, להפקיד צוואתו בלשכת הרשם לענייני ירושה. ההפקדה תעשה על ידי המצווה, באופן אישי. הוא זכאי לקבלה בחזרה. העובדה שהמצווה עשה צוואה ותוכנה חסויים כל עוד המצווה בחיים. הפקדת צוואה בלשכת הרשם לענייני ירושה מבטיחה שלא ינתן, לאחר מות המצווה, צו ירושה או צו קיום צוואה אחריו, בהתעלם ממנה.
כל הפעולות הנעשות על ידי לשכות הרשמים לענייני ירושה חייבות בתשלום אגרה בשיעור הקבוע בתקנות.
לשכות הרשמים לענייני ירושה מצויות בתל אביב, חיפה, נצרת עילית, ירושלים ובאר שבע. ניתן לשלוח את הבקשות בדואר בשלושה העתקים ובצירוף אגרה.